Astma ja pakkasella juokseminen

Vihdoinkin saatiin myös tänne Lounais-Suomen suunnallekin ihanan pirteät talvikelit. Flunssan väistyttyä loppuviikosta pääsin ulos nauttimaan lumisista maisemista ja sunnuntaina jopa ihana aurinko loisti meille.
Treenaamaan en vielä uskaltanut lähteä, sillä keuhkoista huomaa ettei ole ihan vielä palautunut. Muutenkin viikonlopun -12 asteeseen laskenut lämpötila alkaa olemaan hieman liian kylmää juoksemiseen. Muuten lähtisin, mutta hengitys menee sen verran vaikeaksi ettei pysty.

Lumi, aurinko ja pakkanen

Multa on usein kysytty juoksenko mä talvellakin ja kyllä. Kyllä mä juoksen :) Mun mielestä edelleen vanha klisee pitää paikkaansa. Ei ole huonoa keliä, on vain väärät tai huonot varusteet.
Kerrospukeutuminen on kaiken a ja o. Lämpökerrasto alle ja juoksutrikoot siihen päälle. Itselläni on käytössä 2XU:n Heat, talvijuoksuhousut ja hyvin niillä pärjää. Joskus jos on ollut kova viima niin laitan nuo kompressiot alle ja niiden päälle Asicsin talvijuoksutrikoot, joissa on tuulisuoja. Ei kylmety lihakset niin nopeasti. Yläosassa mulla on usein pitkähihainen lämpökerraston paita, sen päällä lyhythihainen tekninen paita tai paksumpi urheilupaita ja päällimmäisenä on vielä tänä vuonna pärjännyt ohuella juoksutakilla. Toki jos viime viikolla olisi juossut niin olisin ehkä ottanut esille vähän paksumman takinkin. Normaalit juoksusukat, pipo, buffi ja hanskat lisäksi niin ei vilu tule.
Astmaatikkona on erittäin tärkeää suojata kaulan ja rinnan alue, jotta kylmyys ei pääsisi iskemään ihon läpi. Tästä syystä juoksen buffi kaulassa heti alkusyksystä ja myöhään keväällä.

Sunnuntaina oli ihana keli ulkoilla koiran kanssa


Mutta siihen astmaan palatakseni niin pahimpia kelejä sen suhteen on joko kova helle kesällä ja siihen lisänä joko katupöly tai siitepöly tai talvella kylmä ja kostea keli. Tuota jälkimmäistä meillä on usein täällä Turun suunnalla, kun on meri ihan vieressä. Vielä -5 menee ihan hyvin eikä tuota pahempia vaikeuksia, muuten kuin ihan alkutalvesta jolloin keuhkot eivät ole ollenkaan vielä tottuneet kylmään. Joskus yritän nostaa buffin nenän yli ja hengittää sen läpi, mutta välillä tuntuu siltä kuin ei saisi happea sen läpi ollenkaan. Ja jos taas juokseen kylmässä pidemmän aikaa, kastuu buffi hengityksestä. -10 asteessa joudun jo harkitsemaan lähdenkö ulos juoksemaan vai juoksenko sisällä matolla. Matolla en vaan ole koskaan tykännyt juosta ja välttelen sitä viimeiseen saakka. Mielummin melkein teen lyhyen ja kevyen lenkin ulkona jos vaan yhtään on mahdollista.

Kylmä keli lisää astmaoireita suurimmalla osaa astmaatikoista ja kylmän sieto on erittäin yksilöllistä ja vaihtelee paljonkin ihmisten välillä. Jo parinkin asteen pakkanen aiheuttaa nenän kautta hengitettäessä nenän limakalvojen turpoamista, joka taas tukkii nenää ja estää ilman kulkeutumista. Tällöin usein siirrytään suun kautta hengittämiseen jolloin taas ilma vedetään suoraan keuhkoihin. Noin 20 asteen pakkasessa hengitettäessä ilma on jopa 10 astetta kylmempää kuin huoneenlämmössä hengitetty ilma, kun se pääsee keuhkoihin saakka. Yleensähän suositellaan nenän kautta hengittämistä juuri siksi, että tällöin ilma ehtii lämmetä matkalla hieman.
Myös tuulinen sää lisää hengenahdistusta. Kylmä ilma kuivattaa ja jäädyttää hengitysteiden putkistoa ja aiheuttaa sen supistumista. Samalla kylmä ilma lisää limaneritystä, turvottaa keuhkoputkien sisäpinnan limakalvoja ja huonontaa limaa poistavien limakalvon värekarvojen toimintaa. Uloshengitys alkaa tuntua raskaalta ja hengitys alkaa vinkua.

Tästä syystä keli ratkaisee paljon, kun suunnittelen treenejä talvella ja voin joutua tekemään viime hetken muutoksia ihan terveydellisistä syistä.




Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Fatbike eli läskipyörä on varma valinta maastoon kuin maastoon

Tärkeimmät saliliikkeet juoksijalle

Viikon treeninä vauhdikas puolimaraton